Rugbrød

Efter en del forsøg og tilpasninger, er jeg efterhåndet landet på denne fremgangsmåde, når jeg bager rugbrød. Der skal bruges surdej, og jeg snød i sin tid og fik den af min svigermor, men du kan finde en masse opskrifter på surdej på nettet.

Fordej (dag 1):

  • 500 g knækkede rugkerner
  • 7,5 dl vand
  • 1 lille spsk salt
  • 1½ dl surdej (ca.)

Rugbrødsdej (dag 2):

  • 3 dl vand
  • 200 blandet frø og kerner
  • Ca. 130 g hvedemel (jeg bruger stenkværnet mel med kim og fibre)
  • Ca. 200 fuldkornsrugmel
  • Ca. 300 g groft rugmel

Fordej

Bland alle dele i en skål, dæk den med film og lad den stå på bordet til dagen efter.

Rugbrødsdej

Rør resten af ingredienserne i. Der skal røres godt igennem, og da det er en tung dej, bruger jeg altid røremaskine. Den får lov at stå i min. 10 minutter.

Tag surdej fra!

Rugbrød - dej Fordel resten af dejen i to smurte forme, hvis du laver mindre brød som jeg, ellers er der til en af de helt store rugbrødsforme. Glat dem med en ske dyppet i koldt vand, rids brødene og stik nogle dybe huller med kniven også.

Stil dem til hævning, dækket af en fugtigt viskestykke, i 4-6 timer (ikke længere end at dejen når kanten af formen).

Bagning

Stil formene ind i en kold ovn på 180 g varmluft. De skal bage i ca. 1 time og knap 20 minutter. Derefter vendes de ud af formene og stilles med det samme ind i den slukkede ovn på en rist i ca. 1 time.

Derefter pakkes de ind i et fugtigt viskestykke, hvis du ikke vil have en sprød/hård skorpe. Det vil vi ikke, når de bruges til madpakker. Lad dem stå sådan natten over.

Opbevaring

Når brødene er helt afkølede eller har stået natten over som ovenfor, pakkes brødene i husholdningsfilm. Brødene kan sagtens fryses.

 

Skriv et svar